Att redigera, eller inte redigera, det är en fråga om var bilden manipuleras.

När bilden väl hamnat i kameran kanske du tror att den är färdig. Det här är den eviga tvistefrågan för fotografer. Puristerna hävdar att bilder inte får röras och visst är det så om det rör sig om nyhetsfoto.

Vad är det som hänt när du tryckt på avtryckaren då, ja, det beror ju lite på…

Om du ställt kameran på jpg så  har kamerans bildprocessor nu tolkat bilden och fattat ett antal beslut om hur den ska se ut, vitbalans och ljusstyrka är nu hårt låst i din jpg-bild. Om du istället fotograferat med RAW format finns alla möjligheter kvar i bilden. Ungefär som förr i tiden när man framkallade silveremulsionen till ett negativ och sedan belyste fotopapper. Då kunde du välja att belysa olika lång tid och när det var färdigt skulle bara bilden badas.

En gammal lådkamera

Om du nu har RAW-filer på ditt kort i kameran och så tar du in dessa filer i datorn, antingen använder du Lightroom, Photoshop eller Darktable eller något annat program för att läsa in bilden. Sedan kan du själv ställa in vitbalans och exponering eftersom allt som träffade sensorn är lagrat i bilden. Det ger en mycket större konstnärlig frihet och det är många bilder jag tagit som skulle vara helt förstörda om jag fotograferat jpg, men som nu, efter en tur i bildbehandlingsprogrammet blivit närmast perfekta.

Bildmanipulation då, det kan väl inte vara ok?

Personligen tycker jag att det är helt ok, eftersom alla bilder är manipulerade, antingen i kameran eller av fotografen. Privat älskar jag att peta lite i bilden för att locka fram det lilla extra eller för att skapa en helt ny bild. För vad handlar det om? För mig är det att skapa konst, jag är riktigt dålig på att måla så det här blev min uttrycksform. Sen är det en riktigt kul hobby.

Ska du tävla med bilden? Iså fall anges ju i tävlingsreglerna om du får manipulera, ändra vitbalans eller om det måste vara rigida bilder. Och du väljer själv om du vill skicka in dem till tävlingen…

Här kan du läsa mer om redigerade och manipulerade bilder

Kan du se om det är en manipulerad bild?

Titta på de här bilderna och gissa vilka som är direkt från kameran, vilka som är ”upphottade” och vilka som är rent fejkade. Rätt svar under varje bild. Hur du lätt kan avslöja om en bild är manipulerad kan du läsa om här

hot chili – direkt från kamera

riddarsporrar – direkt från kamera

första klass – hårt efterarbetad

rock on – direkt från kameran

kaffepaus – fotomontage – inmonterad traktor

näva – montage av ett 10 tal bilder

Rostigt – lätt uppdragen

bladlus – lätt uppdragen

Jag ger dig månen – fotomontage

Private dancer – fotomontage

Kategorier: Blandat