Det sägs ju att den bästa kameran är den du har med dig. Och alla har ju nu mera (nästan) med sig en mobiltelefon. Det här är tänkt som första delen i en utbildning i mobilfoto och för att ge vidgade vyer även till avancerade fotografer.

Det är lite pyssligt att plåta macro med mobil men med lite planering och tålamod går det att genomföra. Inte så att du någonsin kommer i närheten av bildkvaliten hos en systemkamera. Därtill är objektivet allt för klent. Men mobilkamerorna kommer ändå allt närmre.

Jag har under en helg testat att fotografera makro med min mobil. En Samsung Galaxy 7 edge. (12MP f/1.7) med en pixelstorlek på 1.4 mikrometer (jämför med samsung edge 6 som har 1.12 mikrometers pixelstorlek) Kort om pixelstorlek: Större pixlar ger större sensor vilket gör färgerna klarare.

Använd helst stativ

Om du nu tänkt använda en mobilkamera till att plåta macro går det helt klart lättare om du har ett stativ till kameran och istället flyttar motivet. Om du inte har stativ behöver du mycket bra ljussättning, alternativt, direkt solljus, men då får du ett annat problem, den stora mobilen skuggar lätt det du vill fotografera.

Använd helst inte vanliga avtryckaren.

Använd gärna din mobils röstavtryckare om det är möjligt. Samsung går att ställa in så att du plåtar genom att säga ”Smile”. Annars finns kanske möjligheten att använda timer eller självutlösare.

Använd helst raw-format

Den andra inställningen du bör göra handlar om vilket format du ska spara bilden i. RAW känns då som det naturliga beslutet. Varör då? Jo, för du kan göra mer med bilden om du använder det. Du kan läsa mer om RAW här. Samsung har den egenheten att i PRO-läget blir det automatiskt både RAW och jpg bild sparat.

Du når valläget genom att dra med fingret från vänster till höger i ditt vanliga kameraläge.

 

Dags att kasta oss in i mobilfotots märkliga värld. Det innebär att du måste aktivera PRO-läget på din Samsung. Andra kameror har andra inställningar. Här nedan ser du X tangenten på mitt tangentbord fotograferad med hjälp av ett screenshot för att få med möjligheterna till inställning.

Här ser du vilka möjligheter till inställning som finns för samsungs mobilkamera, andra mobiltelefoner kan ha liknande inställningar eller helt annorlunda. Konsultera din manual för att se din kameras kontroller.

Överst från vänster då:

 • Fram eller bak kamera.
 • Blixt, av på eller auto
 • Mätning, spot, centrumvägt eller matris
 • AF: Center eller multi
 • Flera inställningar (Röststyrning, timer mm mm)

Nedre raden fr. v.

 • ISO – Hur mycket ska sensorn kompensera, högre värde ger mer brus och ljusare bild.
 • Bländare – Större bländare (lägre värde) ger ljusare bild och suddigare bakgrund.
 • EV – Används inte vid raw-format annars kan du ha den till att ljusa/mörka bilden
 • Färgning – Ställ den på neutral om du inte vill förstöra dina bilder
 • Vitbalans – Normalt sätter du den till auto
 • Fokus – Fokusera själv eller låt kameran göra det. Ska du fota makro kan det vara bra att ställa den här på blomman.

Så var det då dags att fotografera. Jag provade olika inställningar innan jag hittade det jag tyckte såg bäst ut och bilderna tog jag sen in i lightroom för framkallning.

Näst bästa bilden. Fotograferat handhållen med sol in genom fönstren i ett vitt rum

Tittar du noga på bilden ser du problemen med liten optik. Det blir lätt brusigt och flyter ihop lite. Efter ett antal försök fick jag till den hittills bästa macrobilden.

Nästan perfekt. Fina detaljer framträder och det här resultatet räcker nog för många fotografer.

Jag testade en ros också.

Mobilmakro. Tyvärr glömde jag spruta vatten på den så jämförelsen med DSLR blir inte riktigt juste.

Ros tagen med Nikon D5300 och Sigma EX 105/2,8 DG OS HSM Macro 1:1. Kvaliteten på bilden är betydligt bättre än mobilbilden.

Vad beror det här på då? Två saker. Optik och sensor.

En CMOS-censor från en DSLR jämfört med sensorn från en mobilkamera.

En Samsungmobils optik fotograferas bäst med makrobjektiv. Det inringade är linsen.

I den linsen sitter bländaren.. Det är ganska små saker det handlar om.

Slutsatser. 

Om du tänker dig en framtid som makrofotograf bör du nog satsa på en DSLR och riktig optik. Men för vanligt folk utan den ambitionen fungerar det oväntat bra med en del kameror.