Jag har de tre senaste åren arbetat som frilansjournalist på Västerviksposten, ett jobb jag fick genom mitt fotointresse. Man skulle utan att ljuga kunna hävda att det är det både det roligaste och mest otippade bananskal jag halkat på.

Mitt fotointresse grundades för ungefär 47 år sedan när jag fick lägga händerna på en gammal uttjänt lådkamera. Ni vet en sån med små linser som man tittade genom, en på ovansidan och en för liggande bilder på högersidan

Världen såg så spännande ut i den. Och jag sprang omkring med min låda och låtsades fotografera, självklart utan någon film i, eftersom jag annars förmodligen skulle ruinerat mina föräldrar.

Sedan drog det iväg med små instamatic pocketkameror, problemet var ju bara begränsningarna – en liten pruttrulle – 24 bilder – den kunde jag ju fotografera upp bara på en enda kotte, blomma eller gödselspridare. Sen kom bilderna hem. Eftersom jag var, och är en riktig virrpanna lärde jag mig inte så mycket eftersom jag inte kunde komma ihåg hur förhållandena var för 3 veckor sen när jag tog bilderna. Och så negativen då, så små att det glesa antalet silverkorn inte kunde leverera något mer än besvikelse och en tanke om att, det borde väl ändå gå att göra bättre än såhär?. Intresset falnade.

Risig bild av en fin byggnad
Tänk så tragiskt när man ändå minns hur ståtlig byggnaden var och får hem det där…

Sedan började jag sjuan. Och hade foto som fritt val. Där fanns en systemkamera vi fick låna, med teleobjektiv på och svartvit film så mycket vi orkade skjuta upp. Ja, det förstås, en dedicerad lärare. Han lärde mig mycket om bländare,slutare, iso och skakningar. Och sambandet dem emellan.

Men det var annat som lockade xå och när Alleskolan i Åtvidaberg blev den första skolan i Östergötland med dator – väcktes mitt nya stora intresse. Nu följde en lång tid utan foto. Men med datorer. Efter hand slutade jag skolan och började arbeta. Plötsligt kunde en Nikon systemkamera inköpas. Dels med det klassiska 50mm och så ett 200 telezoom (från Tamron, glappt och brusigt med dagens mått mätt). Det här var i början på 90-talet och jag hade blivit pappa. Kameran formligen käkade 35mm film och därmed åter igen dessa begränsningar i form av antal bilder, begränsat av ekonomi och återigen falnade intresset.

Sen var det foto mycket sällan ända tills den digitala tekniken kom. NU! NU! kunde man verkligen dyka in och lära sig, experimentera och direkt se hur det blev. Sedan dess har Nikon varit min följeslagare på en underbar väg av fotografisk utveckling som tagit mig från långa tele till macrovärldar. Vidare till journalistiskt foto och rena konstverk.


Jag har lärt mig både trickfoto och att manipulera bilden i efterhand. 

Dessutom har jag såklart följt Photoshop ända sedan verision 1.2 och lärt mig mycket om vad det programmet kan användas till. Jag tror att jag idag använder kanske 18-20% av dess möjligheter. Än tänker jag inte lägga ner min kamera eller sluta leka med bilder.

Mina bilder brukar jag ibland lägga ut på instagram även om det för närvarande mest är mobilbilder där. https://www.instagram.com/vesper8590/

Många bilder hamnar såklart på min hemsida http://rogercarlsson.se och så en del till och med på min renodlade fotosida. http://foto.enklare.nu eller http://galleri.enklare.nu